Ärjän taidefestivaali 21.-22.7.2018

ilmakuva ärjänsaaresta

Ekologisia teemoja ja esittävää taidetta

Ärjänsaaressa Oulujärvellä

https://arjanfestivaali.fi/

Ärjän taidefestivaali on heinäkuussa 2018 ensimmäisen kerran järjestettävä esittävän taiteen festivaali, joka yhdistää saaressa tapahtuvan residenssityöskentelyn vuorokauden mittaiseen yleisötapahtumaan. Festivaali järjestetään Oulujärvellä, Kajaanin kupeessa, ainutlaatuisella Ärjän paratiisisaarella. Festivaalin koollekutsujana toimii vapaa ammattiteatteri Vaara-kollektiivi, jonka työskentelyssä näkyy pitkäjänteinen kiinnostus yhdistää taidetta, tiedettä, tekijöitä, luontokohteita sekä ekologisia teemoja.

Ärjän taidefestivaalin ydin:

Festivaali kietoutuu maapallon tulevaisuutta koskevien ekologisten teemojen ja ilmastonmuutoksen ympärille. Festivaalin tavoitteena on koota yhteen näiden aiheiden parissa työskenteleviä taiteilijoita, tutkijoita, asiantuntijoita ja kokijoita. Koko festivaalin suunnittelu, käytännön järjestelyt, saarelle luotavat sekä kutsuttavat teokset ja asiantuntijavieraat kietoituvat tavalla tai toisella ekologisten teemojen ympärille. Toivettaana on luoda kokonaan uusi, vaihtoehtoinen tapa järjestää festivaali. Tapahtuma kutsuu luontoa kunnioittavaan, tulevaisuuksia tavoittavaan ja roskattomaan elämykseen Ärjänsaaressa.

Ärjänsaari:

Ärjästä tekee erityisen saaren monimuotoinen kulttuurihistoria aina lappalaisista, tervanpolttajiin ja metsäyhtiön työntekijöiden suljettuun lomaparatiisiin. Pitkään jatkuneen metsäkiistan jälkeen ympäristöministeriö osti Ärjänsaaren valtion luonnonsuojelualueeksi vuonna 2017. Saari on luonnoltaan lähes merellinen sisävesisaari, josta löytyy pitkiä hiekkarantoja, dyynimuodostelmia, jyrkkiä rantatörmiä, lentohiekkaa, metsätalouden jälkiä, sekä rantojen ikimäntyjä.

Festivaalin runko:

Vuorokauden kestävä yleisölle avoin tapahtuma alkaa la 21.7. puolilta päivin ja päättyy sunnuntaina 22.7. Saarelle kuljetaan omien veneiden lisäksi yleisökuljetuksilla Kajaanista höyrylaiva Koudalla ja Luonnollisesti Oulujärven venekuljetuksilla. Festivaalin ytimessä on Vaara-kollektiivin tuottama yön yli kestävä immersiivinen esitys. Ärjän yö käynnistyy lauantai-illan auringonlaskusta ja loppuu sunnuntaiaamun auringonnousuun. Ärjän yössä, post-humanistisen maailman laidalla, hiekkadyynimaisemat ja Oulujärven aukeat ulapat johdattavat saarta kiertävään yön yli kestävään kokemukseen.

Olosuhteet:

Saarelle ei tule sähköä eikä juoksevaa vettä. Ärjä on pohjavesialuetta ja siellä on toimiva kaivo. Saarella leiriytymisessä ja työskentelyssä noudatetaan luonnonsuojelualueen rajoituksia. Saaren infra on vanhaa ja suurelta osin korjaustarpeessa / käyttökiellossa. Metsähallituksen luontopalvelut alkavat kunnostaa saaren rakenteita keväällä, mutta uusittuja tulipaikkoja lukuunottamatta mitään ei vielä ole valmiina heinäkuussa 2018. Metsähallitus ei vuokraa Ärjän mökkejä käyttöön kesällä 2018.

Festivaalin vieraat, sekä taiteilijat, talkoolaiset ja asiantuntijat majoittuvat leiriolosuhteissa. Leirityminen saarella kunnioittaa erityislaatuista Ärjän luontoa! Tarkemmat käytännöt ohjeistetaan yhdessä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Koko festivaali pyrkii roskattomaan retkeilyyn, ekoligiseen ja ilmastoystävälliseen olemiseen, ruokailuun ja kokemiseen!

Ärjänsaari on itsessään nähtävyys, joka houkuttaa kävijän saaren lumoon ja ajattomuuden tilaan.

Yhteys:

Vaara-kollektiivissa Ärjää tekevät:
Veikko Leinonen p. 0505706577
Elsa Lankinen p. 0405918992
vaarakollektiivi@gmail.com

 

 

14/06/2018 - 08:16
 

Kalenteri

Kalenterista näkee tulevat esitykset ja tapahtumat.

Briefly in English

Vaara

Vaara = danger, forested hill, risk

Vaara is a professional performing arts group from Northern Finland, rooted in the city of Kajaani. Our area of operation is local, national and international. Vaara was found in 2014 and it has 25 members. We are not centrally managed and our co-operation is based on open and active collegiality and on social, political and ecological engagement.


Contact:

VAARA-kollektiivi

Sammonkatu 7 B

87100 Kajaani / Suomi, Finland
 

vaarakollektiivi@gmail.com
www.vaarakollektiivi.fi

Tukijat

Toimintaamme tukevat vuonna 2017-2018

  • Alfred Kordelinin edistys- ja sivistysrahasto
  • Kainuun Liitto
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Suomen Kulttuurirahasto
  • Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto
  • Taiteen edistämiskeskus
  • Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta
  • Oulujärvi Leader