Haanpään ja Hernetkosken Noitaympyrä ensi-iltaan

noitaympyrän nukkeja

Vaara-kollektiivin yhteistyössä osuuskunta Willi Lakeuden kanssa tuottama aikuisten nukketeatteriesitys Noitaympyrä saa ensi-iltansa Generaattorilla 3.11. klo 19.

Noitaympyrä on Pentti Haanpään vuonna 1931 kirjoittama romaani metsätyömies Pate Teikasta. Haanpää piti Noitaympyrää parhaana romaaninaan. Kustantajat niin oikealla kuin vasemmalla pitivät teosta kuitenkin liian kriittisenä: se julkaistiin vasta vuonna 1956 postuumisti, vuosi kirjailijan kuoleman jälkeen. 

Noitaympyrän dramatisoinnista, ohjauksesta, lavastuksesta ja nukkien rakennuksesta vastaa Markku Hernetkoski. Alkuperäisideaansa hän kuvailee näin: ”Kolme vuotta sitten ohjasin Haanpään Yhdeksän miehen saappaita. Jäi nälkää Haanpääseen. Noitaympyrään tutustuin kun yleismaailmallinen pakolaiskriisi oli kuumimmillaan. Tajusin kuinka dramaattisesti se osui yksiin Noitaympyrän kanssa.”

Noitaympyrä on metsätyömies Pate Teikan vaellustarina. Teoksen maailmaa kehystää lama ja yhteiskunnalliset jännitteet: yhtäältä äärioikeistolaisuus, toisaalta yhtä kiihkeä vasemmistolaisuus, jotka molemmat kumpuavat erittäin kovista taloudellisista olosuhteista - "suuresta yleismaailmallisesta talouspulasta". Niissä oloissa väestöä on harvaanasutussa Suomessakin kertakaikkiaan liikaa, niukkuutta joka oven ja ikkunan takana, jokaisen tien ja ladun päässä. Ihmisten on lähdettävä liikkeelle paremman elämän toivossa. Siellä Pate Teikka tekee matkansa - kulkee, kuulostelee, poikkeaa taloihin, yrittää ymmärtää maailman ja talouselämän koneistoa. Kuuntelee kaikkia muttei usko ketään! 

Nyt Vaaran väki lähettää Pate Teikan jälleen tekemään matkaansa, näyttämölle, ”paljain nyrkein Jumalan kovaa ilmaa vastaan".

Teoksessa näyttelevät Raimo Hentunen, Niina Mella, Matias Nieminen ja Aliina Tella. Nukkien rakennuksesta vastaa Hernetkoski, äänisuunnittelusta Sara Saxholm, puvustuksesta Soile Savela, valosuunnittelusta Karoliina Kuvaja ja koreografiasta Sonja Pakalén. 

Kotiesityksiä Kajaanissa on vain neljä, jonka jälkeen esitys siirtyy Vaaran kiertueohjelmistoon. Teos on syksyn aikana nähtävissä myös Ylivieskan Teatterifestivaaleilla su 19.11.

Ensi-ilta Generaattorilla 3.11.2017 klo 19:00. 
Muut esitykset 
su 5.11. klo 15:00
ma 6.11. klo 11:00
ma 6.11. klo 19:00 
su 19.11. klo 15:00 (Ylivieskan Teatterifestareilla)

Liput 15/12 € ja tiedustelut p. 08 626 061 / vaarakollektiivi@gmail.com

Kesto n. 1 h 10 min. Ikäsuositus aikuiset ja nuoret +11 v.

Työryhmä: 
Alkuperäisteksti: Pentti Haanpää
Dramatisointi, ohjaus, lavastus ja nuket: Markku Hernetkoski
Näyttämöllä: Raimo Hentunen, Niina Mella, Matias Nieminen ja Aliina Tella
Äänisuunnittelu: Sara Saxholm
Puvustus: Soile Savela
Valot: Karoliina Kuvaja
Koreografia: Sonja Pakalén
Nukkeohjausapu: Hemmo Kauppinen
Laulut: Raimo Hentunen
Valokuvat: Jani Liimatta
Tuotanto: Eino Saari / Vaara-kollektiivi

Lisätiedot: 
Markku Hernetkoski
p. 044 2944 320
mhernetkoski(at)gmail.com

 

01/11/2017 - 05:02
 

Kalenteri

Kalenterista näkee tulevat esitykset ja tapahtumat.

Briefly in English

Vaara

Vaara = danger, forested hill, risk

Vaara is a professional performing arts group from Northern Finland, rooted in the city of Kajaani. Our area of operation is local, national and international. Vaara was found in 2014 and it has 25 members. We are not centrally managed and our co-operation is based on open and active collegiality and on social, political and ecological engagement.


Contact:

VAARA-kollektiivi

Sammonkatu 7 B

87100 Kajaani / Suomi, Finland
 

vaarakollektiivi@gmail.com
www.vaarakollektiivi.fi

Tukijat

Toimintaamme tukevat vuonna 2017

  • Alfred Kordelinin edistys- ja sivistysrahasto
  • Kainuun Liitto
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Suomen Kulttuurirahasto
  • Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto
  • Taiteen edistämiskeskus
  • Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta